Turşu Nasıl Kurulur?

Arkadaşlar, Youtube Kanalıma Abone Olmayı Unutmayın.



Turşu nasıl kurulur

İyi Bir Turşu Nasıl Olmalıdır?
Kuracağımız turşunun iyi olması için salamuradaki tuz oranını çok iyi ayarlamak gerekir.Yoksa turşumuz ya çok tuzlu yada az tuzlu olur.Turşunun tuz oranı az olursa zararlı canlılar ürer ve turşuda yumuşama olur.
Turşu yaparken kullandığımız sebzeler, %4 yada %5 tuzlu suda ekşimede kalır. Turşudaki sebzelerin üstüne salamura döktüğümüzde, sebze ve salamura arasındaki tuz alışverişi nedeniyle, salamuranın tuz oranı azalır. Hazırlayacağımız salamuranın, baştaki tuz oranı daha yüksek olmalı. Sudaki ideal tuz oranı için çiğ yumurta testi yapılabilir. Eğer çiğ yumurta suyun üstüne çıkarsa turşu için ideal tuz oranı yakalanmış demektir.Yumurta kavanozun dibinde yüzüyorsa azar azar tuz ilave edilerek suyun tuzu ayarlanır.Turşu için kullanacağımız tuz iri kaya tuzu olmalıdır. Rafine tuzlar turşuyu yumuşatır.Turşuyu olgunlaşması için yaklaşık 20 derece sıcaklıkta 5 hafta bekletin.Turşu olgunlaştıktan sonra, serin bir yerde muhafaza etmeliyiz.Güneş görmeyen odalarda yada mutfaktaki alt dolaplarda bekletin.Turşunun üzerinde beyaz bir zar tabakası oluşursa korkmayın,bunu temizleyin yeter.Turşularınızı güneş görmeyen serin yerlerde muhafaza edin.

Salamura Nasıl Hazırlanır?
% 7 tuzlu su yapmak istersek; 70 gram tuzu 1 litre suda eritiriz. Bir litreden fazla salamura gerekli ise, suyun her litresi için 70 gr tuz katılır.Çoğumuz tuzun gramını hesap edemeyebiliriz.Bu durumda suyun her litresi için 5 yemek kaşığı tuz katarız.Eğer istersek turşumuza, salamuranın 10 da 1 i kadar sirke ilave edebiliriz.

Turşu İçin Nasıl Sebzeler Seçmeliyiz?
Turşu için kullanılacak sebzeler sert, taze, kabukları parlak ve hasarlı olmamalıdır.Sebzelerimiz taze ve canlı olursa turşunun dayanma süresi de artar.

3 Litrelik Kavanoza Salatalık Turşusu Kuruluşu:

Malzemelerimiz:
1 kilogram kornişon cinsi salatalık
Saf su
5 yemek kaşığı tuz (kaya tuzu)
8 diş sarımsak
1 su bardağı sirke
10 tutam taze maydanoz

Hazırlanışı;
Taze ve aynı boydaki kornişon salatalıkları iyice yıkayın.Yıkadıktan sonra kavanoza doldurun.Üzerine 5 yemek kaşığı kaya tuzu ilave edin.Sonra sarımsakları kavanozun içine atın.Bir bardak sirkeyi turşunun içine boşaltın.Daha sonra salatalıkların hepsi salamuranın içinde kalacak şekilde suyu kavanoza ilave edin.Maydanozları en üste döşeyip kapağı sıkıca kapatın.Maydanozu kapak yapın ve kavanozun kapağını kapatın. Mutfakta 2 gün bekletin ve azalan su kadar tekrar kavanoza su ilave edin.Tekrar kapağı sıkıca kapatın ve turşunuzu serin bir yerde 1 ay bekletin. 1 Ay sonra salatalıkların rengi sarıya döner gibi olduysa çıkarıp yemeye başlayabilirsiniz.

5 Litrelik Kavanoza Karışık Turşu Kuruluşu:

Malzemelerimiz:
1 kilogram taze havuç
1 kilogram taze normal boy salatalık
1 kilogram yeşil taze biber
1 kilogram yeşil domates
Saf su
5 yemek kaşığı tuz (kaya tuzu)
1 su bardağı sirke
10 diş sarımsak
10 tutam taze maydanoz

Hazırlanışı:
Havuçların dışındaki kum ve kiri temizleyin.Yeşil biberleri iyice yıkayıp uçlarından biraz kesin.Salatalıkların baş taraflarını alın.Turşu yapılacak 5 litrelik kavanozu dolduracak kadar suda 5 yemek kaşığı kaya tuzunu eritin.Bir bardak sirkeyi bu suya ilave ederek turşunun salamurasını hazırlayın.Önce sebzelerin hepsini kavanoza değişik şekilde yerleştirin.Aralarına 10 diş sarımsağı da eklemeyi unutmayın.Ayrı bir yerde hazırladığınız salamurayı kavanoza sebzeler suyun içinde kalacak şekilde boşaltın. Maydanozları en üste döşeyip kapağı sıkıca kapatın. Turşunuzu serin bir yerde 3 hafta bekletin.Süre sonunda turşunuzu çıkarıp yemeye başlayabilirsiniz.

5 Litrelik Kavanoza Domatesli Acı Biber Turşu Kuruluşu:

Malzemelerimiz:
2 kilogram küçük boy yeşil acı biber
1 kilogram salçalık domates
Saf su
6 yemek kaşığı tuz (kaya tuzu)
1 su bardağı sirke
12 diş sarımsak
10 tutam taze maydanoz

Hazırlanışı:
1 kilogram domatesi ikiye bölerek bir kabın içinde rendeleyin.Acı biberlerin sapını kesin.Rendelenen domatesin içine 6 yemek kaşığı kaya tuzunu, bir bardak sirkeyi, 12 diş sarımsağı ve acı biberleri ekleyip malzemelerin hepsini güzelce elinizle harmanlayın.Elinize eldiven giyin yoksa eliniz yanabilir.Hazırlanan karışımı kavanoza doldurun. Daha sonra kavanoza su ilave edin.Maydanozları en üste döşeyip kapağı sıkıca kapatın. Domates suyu asit yapacağı için birkaç  gün kavanozdan su sızması olabilir. 1 hafta geçtikten sonra azalan su kadar ilave su ekleyin. Turşunuzu serin bir yerde 3 hafta bekletin.Süre sonunda turşunuzu çıkarıp yemeye başlayabilirsiniz.

3 Litrelik Kavanoza Erik Turşusu Kuruluşu:

 Malzemelerimiz:
1 kilogram yeşil taze erik
1 adet limon
3 adet kereviz sapı
Saf su
1 tatlı kaşığı tuz (kaya tuzu)
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 su bardağı üzüm sirkesi
10 diş sarımsak

Hazırlanışı:
Erikleri iyice yıkayın ve sularını süzün. Turşu yapılacak 3 litrelik kavanozu dolduracak kadar suda 1 tatlı kaşığı tuzu,1 su bardağı üzüm sirkesini,1 adet limonun sıkılmış suyunu,1 tatlı kaşığı toz şekeri malzemelerin hepsi eriyecek şekilde karıştırın. (Sudaki ideal tuz oranı için çiğ yumurta testi yapılabilir. Eğer çiğ yumurta suyun üstüne çıkarsa turşu için ideal tuz oranı yakalanmış demektir.Yumurta kavanozun dibinde yüzüyorsa azar azar tuz ilave edilerek suyun tuzu ayarlanır.) Erikleri kavanoza dolduruyoruz.Sarımsaklarını ekliyoruz.Hazırlanan karışım suyunu kavanoza boşaltıyoruz. Kereviz saplarını en üste döşeyip kapağı sıkıca kapatın. Turşunuzu serin bir yerde 1 ay bekletin.Süre sonunda turşunuzu çıkarıp yemeye başlayabilirsiniz.

1 Litrelik Kavanoza Kırmızı Lahana Kuruluşu:

Malzemelerimiz:
1 adet orta boy kırmızı lahana
1 su bardağı su
1 yemek kaşığı tuz (kaya tuzu)
1 su bardağı sirke
3 diş sarımsak
2 parça limon tuzu
1 yemek kaşığı sıvı çiçek yağı

Hazırlanışı:
Kırmızı lahanayı ince ince doğrayıp küçük parçalara ayıralım. Bir kabın içinde bu parçalara ayrılmış lahanalara 1 yemek kaşığı tuz ilave edelim. Lahanalar iyice yumuşayıncaya kadar tuz ile ovalım.Ardından rendelenmiş yada ince kıyılmış sarımsakları ekleyip karıştıralım. 1 yemek kaşığı sıvı yağ ile yarım çay bardağında erittiğimiz limon tuzunu da ekleyip tahta kaşıkla karıştıralım.En son bu malzemelerin üzerine 1 su bardağı sirke ve 1 su bardağı suyu da ekleyip iyice karıştıralım. Hazırlanan karışımı kavanoza doldurun ve kavanozun kapağını sıkıca kapatın.Evin içinde oda sıcaklığında yaklaşık 8 saat bekletip, dolaba koyun. Turşunuzu 1 hafta sonra çıkarıp yemeye başlayabilirsiniz.

2 Litrelik Kavanoza Fasulye Kuruluşu:

Malzemelerimiz:
1 kilogram yeşil fasulye
Saf su
2 yemek kaşığı tuz (kaya tuzu)
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 çay bardağı sirke
4 diş sarımsak

Hazırlanışı:

Fasulyeleri iyice yıkayıp tanelerini ayıklayın.Bir tencereye 2 litrelik su koyup kaynatın.Kaynamaya başladığında ayıklanmış fasulyeleri tencereye ilave edin.Sadece 2-3 dakika tutun ve fasulyenin rengi hafif dönmeye başlayınca kaşık yardımıyla alıp, buzlu suyun içine atın.Tez zamanda soğumasını sağlayın.2 diş sarımsağı kavanozun dibine atın ve soğuyan fasulyeleri boşluk kalmayacak şekilde dizin. Bir çay bardağı sirkeyi kavanoza ekleyin ve ağzına kadar suyu doldurun.Sonra bu suyu süzgü yardımıyla bir kaba boşaltın.Boşaltılan suyun içine 2 yemek kaşığı tuzu ve 1 tatlı kaşığı şekeri ekleyip karıştırın. Bu suyu tekrar turşunun üzerine geri dökün.Kalan 2 diş sarımsağı üste koyun.Kavanozun ağzını temiz bir poşetle kapatıp kapağı iyice sıkın. Evin içinde oda sıcaklığında yaklaşık 5 saat bekletip, dolaba koyun. Turşunuzu 1 hafta sonra çıkarıp yemeye başlayabilirsiniz.



0 yorum:

Yorum Gönder

Paylaş

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More