Arkadaşlar, Youtube Kanalıma Abone Olmayı Unutmayın.
İyi Bir Turşu Nasıl Olmalıdır?
Kuracağımız
turşunun iyi olması için salamuradaki tuz oranını çok iyi ayarlamak gerekir.Yoksa
turşumuz ya çok tuzlu yada az tuzlu olur.Turşunun tuz oranı az olursa zararlı
canlılar ürer ve turşuda yumuşama olur.
Turşu
yaparken kullandığımız sebzeler, %4 yada %5 tuzlu suda ekşimede kalır. Turşudaki
sebzelerin üstüne salamura döktüğümüzde, sebze ve salamura arasındaki tuz
alışverişi nedeniyle, salamuranın tuz oranı azalır. Hazırlayacağımız
salamuranın, baştaki tuz oranı daha yüksek olmalı. Sudaki ideal tuz oranı için
çiğ yumurta testi yapılabilir. Eğer çiğ yumurta suyun üstüne çıkarsa turşu için
ideal tuz oranı yakalanmış demektir.Yumurta kavanozun dibinde yüzüyorsa azar
azar tuz ilave edilerek suyun tuzu ayarlanır.Turşu için kullanacağımız tuz iri
kaya tuzu olmalıdır. Rafine tuzlar turşuyu yumuşatır.Turşuyu olgunlaşması için
yaklaşık 20 derece sıcaklıkta 5 hafta bekletin.Turşu olgunlaştıktan sonra, serin
bir yerde muhafaza etmeliyiz.Güneş görmeyen odalarda yada mutfaktaki alt
dolaplarda bekletin.Turşunun üzerinde beyaz bir zar tabakası oluşursa
korkmayın,bunu temizleyin yeter.Turşularınızı güneş görmeyen serin yerlerde
muhafaza edin.
Salamura
Nasıl Hazırlanır?
% 7
tuzlu su yapmak istersek; 70 gram tuzu 1 litre suda eritiriz. Bir litreden
fazla salamura gerekli ise, suyun her litresi için 70 gr tuz katılır.Çoğumuz tuzun gramını hesap edemeyebiliriz.Bu durumda suyun her litresi için 5 yemek kaşığı tuz katarız.Eğer istersek turşumuza,
salamuranın 10 da 1 i kadar sirke ilave edebiliriz.
Turşu
İçin Nasıl Sebzeler Seçmeliyiz?
Turşu
için kullanılacak sebzeler sert, taze, kabukları parlak ve hasarlı olmamalıdır.Sebzelerimiz
taze ve canlı olursa turşunun dayanma süresi de artar.
3 Litrelik Kavanoza Salatalık Turşusu Kuruluşu:
Malzemelerimiz:
1
kilogram kornişon cinsi salatalık
Saf
su
5 yemek
kaşığı tuz (kaya tuzu)
8
diş sarımsak
1
su bardağı sirke
10
tutam taze maydanoz
Hazırlanışı;
Taze
ve aynı boydaki kornişon salatalıkları iyice yıkayın.Yıkadıktan sonra kavanoza
doldurun.Üzerine 5 yemek kaşığı kaya tuzu ilave edin.Sonra sarımsakları kavanozun içine atın.Bir bardak sirkeyi
turşunun içine boşaltın.Daha sonra salatalıkların hepsi salamuranın içinde
kalacak şekilde suyu kavanoza ilave edin.Maydanozları en üste döşeyip kapağı
sıkıca kapatın.Maydanozu kapak yapın ve kavanozun
kapağını kapatın. Mutfakta 2 gün bekletin ve azalan su kadar tekrar kavanoza su
ilave edin.Tekrar kapağı
sıkıca kapatın ve turşunuzu serin bir yerde 1 ay bekletin. 1 Ay sonra
salatalıkların rengi sarıya döner gibi olduysa çıkarıp yemeye başlayabilirsiniz.
5 Litrelik Kavanoza Karışık Turşu Kuruluşu:
Malzemelerimiz:
1
kilogram taze havuç
1
kilogram taze normal boy salatalık
1
kilogram yeşil taze biber
1
kilogram yeşil domates
Saf
su
5
yemek kaşığı tuz (kaya tuzu)
1
su bardağı sirke
10
diş sarımsak
10
tutam taze maydanoz
Hazırlanışı:
Havuçların
dışındaki kum ve kiri temizleyin.Yeşil biberleri iyice yıkayıp uçlarından biraz
kesin.Salatalıkların baş taraflarını alın.Turşu yapılacak 5 litrelik kavanozu
dolduracak kadar suda 5 yemek kaşığı kaya tuzunu eritin.Bir bardak sirkeyi bu
suya ilave ederek turşunun salamurasını hazırlayın.Önce sebzelerin hepsini
kavanoza değişik şekilde yerleştirin.Aralarına 10 diş sarımsağı da eklemeyi
unutmayın.Ayrı bir yerde hazırladığınız salamurayı kavanoza sebzeler suyun
içinde kalacak şekilde boşaltın. Maydanozları en üste
döşeyip kapağı sıkıca kapatın. Turşunuzu
serin bir yerde 3 hafta bekletin.Süre sonunda turşunuzu çıkarıp yemeye
başlayabilirsiniz.
5 Litrelik Kavanoza Domatesli Acı Biber Turşu
Kuruluşu:
Malzemelerimiz:
2
kilogram küçük boy yeşil acı biber
1
kilogram salçalık domates
Saf
su
6
yemek kaşığı tuz (kaya tuzu)
1
su bardağı sirke
12
diş sarımsak
10
tutam taze maydanoz
Hazırlanışı:
1
kilogram domatesi ikiye bölerek bir kabın içinde rendeleyin.Acı biberlerin
sapını kesin.Rendelenen domatesin içine 6 yemek kaşığı kaya tuzunu, bir bardak
sirkeyi, 12 diş sarımsağı ve acı biberleri ekleyip malzemelerin hepsini güzelce
elinizle harmanlayın.Elinize eldiven giyin yoksa eliniz yanabilir.Hazırlanan
karışımı kavanoza doldurun. Daha sonra kavanoza
su ilave edin.Maydanozları en üste döşeyip kapağı sıkıca kapatın. Domates suyu asit yapacağı için birkaç gün kavanozdan su sızması olabilir. 1 hafta geçtikten
sonra azalan su kadar ilave su ekleyin. Turşunuzu serin bir yerde 3 hafta bekletin.Süre
sonunda turşunuzu çıkarıp yemeye başlayabilirsiniz.
3 Litrelik Kavanoza Erik Turşusu Kuruluşu:
Malzemelerimiz:
1
kilogram yeşil taze erik
1 adet
limon
3
adet kereviz sapı
Saf
su
1 tatlı
kaşığı tuz (kaya tuzu)
1
tatlı kaşığı toz şeker
1
su bardağı üzüm sirkesi
10
diş sarımsak
Hazırlanışı:
Erikleri
iyice yıkayın ve sularını süzün. Turşu yapılacak 3 litrelik kavanozu dolduracak
kadar suda 1 tatlı kaşığı tuzu,1 su bardağı üzüm sirkesini,1 adet limonun
sıkılmış suyunu,1 tatlı kaşığı toz şekeri malzemelerin hepsi eriyecek şekilde
karıştırın. (Sudaki ideal tuz oranı için çiğ yumurta testi yapılabilir. Eğer çiğ
yumurta suyun üstüne çıkarsa turşu için ideal tuz oranı yakalanmış demektir.Yumurta
kavanozun dibinde yüzüyorsa azar azar tuz ilave edilerek suyun tuzu ayarlanır.)
Erikleri kavanoza dolduruyoruz.Sarımsaklarını ekliyoruz.Hazırlanan karışım
suyunu kavanoza boşaltıyoruz. Kereviz saplarını en
üste döşeyip kapağı sıkıca kapatın. Turşunuzu
serin bir yerde 1 ay bekletin.Süre sonunda turşunuzu çıkarıp yemeye
başlayabilirsiniz.
1 Litrelik Kavanoza Kırmızı Lahana Kuruluşu:
Malzemelerimiz:
1 adet
orta boy kırmızı lahana
1
su bardağı su
1 yemek
kaşığı tuz (kaya tuzu)
1
su bardağı sirke
3
diş sarımsak
2
parça limon tuzu
1
yemek kaşığı sıvı çiçek yağı
Hazırlanışı:
Kırmızı
lahanayı ince ince doğrayıp küçük parçalara ayıralım. Bir kabın içinde bu
parçalara ayrılmış lahanalara 1 yemek kaşığı tuz ilave edelim. Lahanalar iyice
yumuşayıncaya kadar tuz ile ovalım.Ardından rendelenmiş yada ince kıyılmış sarımsakları
ekleyip karıştıralım. 1 yemek kaşığı sıvı yağ ile yarım çay bardağında erittiğimiz
limon tuzunu da ekleyip tahta kaşıkla karıştıralım.En son bu malzemelerin üzerine 1 su bardağı
sirke ve 1 su bardağı suyu da ekleyip iyice karıştıralım. Hazırlanan karışımı
kavanoza doldurun ve kavanozun kapağını sıkıca
kapatın.Evin içinde oda sıcaklığında yaklaşık
8 saat bekletip, dolaba koyun. Turşunuzu 1 hafta sonra çıkarıp yemeye
başlayabilirsiniz.
2 Litrelik Kavanoza Fasulye Kuruluşu:
Malzemelerimiz:
1
kilogram yeşil fasulye
Saf
su
2
yemek kaşığı tuz (kaya tuzu)
1
tatlı kaşığı toz şeker
1 çay
bardağı sirke
4
diş sarımsak
Hazırlanışı:
Fasulyeleri
iyice yıkayıp tanelerini ayıklayın.Bir tencereye 2 litrelik su koyup kaynatın.Kaynamaya
başladığında ayıklanmış fasulyeleri tencereye ilave edin.Sadece 2-3 dakika tutun
ve fasulyenin rengi hafif dönmeye başlayınca kaşık yardımıyla alıp, buzlu suyun
içine atın.Tez zamanda soğumasını sağlayın.2 diş sarımsağı kavanozun dibine
atın ve soğuyan fasulyeleri boşluk kalmayacak şekilde dizin. Bir çay bardağı sirkeyi
kavanoza ekleyin ve ağzına kadar suyu doldurun.Sonra bu suyu süzgü yardımıyla
bir kaba boşaltın.Boşaltılan suyun içine 2 yemek kaşığı tuzu ve 1 tatlı kaşığı
şekeri ekleyip karıştırın. Bu suyu tekrar turşunun üzerine geri dökün.Kalan 2
diş sarımsağı üste koyun.Kavanozun ağzını temiz bir poşetle kapatıp kapağı iyice
sıkın. Evin içinde oda sıcaklığında yaklaşık 5 saat bekletip, dolaba koyun. Turşunuzu
1 hafta sonra çıkarıp yemeye başlayabilirsiniz.
0 yorum:
Yorum Gönder