Evde Hayvan Beslemek Günahmıdır?

Arkadaşlar, Youtube Kanalıma Abone Olmayı Unutmayın.



evde hayvan beslemek günahmı


Evimizde kedi, köpek, hayvan beslemek günah mıdır?

Bir ihtiyaç için köpek besliyorsak caizdir. Caiz demek dinimizce izin verilen uygun demektir. Örneğin polis köpeği, avcı köpeği, çobanların köpeği, bekçilerin köpeği beslenir. Ancak bu köpekler evin içine sokulmaz. Evin dışında ayrı bir yerde kulübesi olur. Çünkü köpek olan odaya melekler giremez.Süs köpeğini bir ihtiyaç için besliyorsak caizdir.Yoksa değildir.
Peygamberimizin bir hadisi şerifinde; ‘Canlı resim, köpek ve cünüp kişi bulunan eve rahmet melekleri girmez’ (Nesai) denilmiştir.

Kedi beslemek dinen caizdir. Ancak toplu yaşanılan yerlerde yurt,okul,apartman hayatında zor olur. Tuvaletini yapacak yer arar. Bazı kediler tuvaleti gelince dışarı gider.Komşunun kapısına,balkonuna,kömürlüğüne zarar verebilir.Kedinin tüyleri dökülür.Bu tüyler ciğerlerimize,yemeklerin içine kaçabilir. Kediyi yıkamak temizlemek özenle bakmak gerekir.
Kedi pis değildir. Gezdiği yerlerde namaz kılınır. Sahabeden biri Resulullah efendimiz buyurdu ki:Kedi necis (pis) değildir. Etrafınızda çok dolaşan sevimli bir hayvandır’. (Tirmizi, Nesai, Ebu Davud, Muvatta)

Evimizde tavşan, bülbül, kanarya ve akvaryumda balık beslemek günah mıdır?

Hayvanları eve, kafese hapsetmek günahtır. Çiftlik gibi yerlerde,köy yerlerinde açık alanda tavşan benzeri hayvanlar bir ihtiyaç için beslenebilir.Bülbülü kafese hapsetmek caiz değildir. Bülbül,kanarya, muhabbet kuşu gibi kafese alışık olanları kafeste beslemek caizdir. Çünkü dışarıya bırakılırsa ölüme terk edilmiş olur. Akvaryumda balık beslemek ise balığa hapis değildir. Balık zaten suda yaşadığından ha gölette ha akvaryumda beslenmiş bir sorun olmaz.



0 yorum:

Yorum Gönder

Paylaş

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More