Evde Zeytin Nasıl Yapılır?

Arkadaşlar, Youtube Kanalıma Abone Olmayı Unutmayın.



evde zeytin nasıl yapılır


Evinizde Sele (çuval) Zeytini Nasıl Yapılır?

Leğenin (selenin) içine oturamak gibi bir tahta koyup zeytin çuvalını bu tahtanın üzerine oturtuyoruz. Amacımız akan suyu çuvaldan uzaklaştırmak. Topladığımız yada pazardan aldığımız siyah zeytinleri çuvala biraz zeytin biraz da kaya tuzu iri taneli tuz(horoz tuz) olacak şekilde dolduruyoruz. 4-5 gün hiç dokunmadan zeytinlerin ermesini bekliyoruz. Sonra her gün çuvalı sağa sola sallayıp zeytinleri iyice karıştırıyoruz . Leğendeki acı suyu yere döküyoruz. Sakın bitki dibine dökmeyin kurutursunuz. Acı suyun iyice akıp tuzla pişmesi gerekiyor.Bu işlem yaklaşık 15-20 gün sürer ve zeytinlerimiz büzüşür. Yağlı zeytinlerinizin tadına bakıp şişe kavanozlara koyabilirsiniz. Bu zeytin uzun süre dayanmaz çabuk tüketin.

Evinizde Salamura Zeytin Nasıl Yapılır?

Kavanoz veya ağzı kapaklı cam şişeye zeytinleri ve iri taneli kaya tuzunu koyup (ortalama 1 kg zeytin 2 yemek kaşığı kaya tuzu) çok az da zeytinyağı ekleyerek şişenin ağzını kapatıyoruz. Her gün şişeyi sallayıp zeytinlerin suyunu iyice salmasını sağlıyoruz.Bu salamura zeytin yaklaşık 15 günde oluyor.Uzun bir süre bozulmadan kendini koruyabiliyor. Zeytinin hafif acılığı hoşunuza gidiyorsa daha erken yemeğe başlayabilirsiniz, acılı sevmem derseniz uzun süre kavanozda kendi suyunda tutabilirsiniz.Zeytinleri kavanozdaki suyun içinden çıkarıp yiyin.Suyu dökmeyin.

Evinizde Yeşil Zeytin Nasıl Yapılır?

Zeytinleri çekiçle yada taşla kırıp su bidonuna doldurun. 1 kilo zeytine ortalama 200 gram yani 1 kilonun 5’te 1’i kadar normal tuzu suda eritip bidona koyun.Yaklaşık 1 hafta tuzlu suda bekletiyorsunuz ve acı suyu boşaltıyorsunuz.Bir daha aynı oranda tuzlu su yapıp bidona doldurun.Bu seferki tuzlu su yaklaşık 20 gün bekleyecek.Yiyeceğiniz kadar zeytini bidondan çıkarıp tatlı suda biraz bekletin ki tuzu geçsin. Yoksa tuzundan yiyemezsiniz.

Evinizde Siyah Kıvırcık Zeytin Nasıl Yapılır?
Yeni toplanmış siyah zeytinleri yıkayın. 1 kilo zeytin için yaklaşık 100 gram kaya tuzu (iri taneli) olacak.Biraz siyah zeytin birazda tuz olacak şekilde karıştırıp bidona koyabilirsiniz. Bidonun ağzını iyice kapatmalısınız. 4- 5 gün zeytinin terlemesi gerekiyor. Terleme olunca bidonu yan yatırıp yuvarlayın. Sabah ve akşamları  4 - 5 tur attırıp yuvarlayın. 11 günde bir acı suyunu dökün ama tuzları dökülmesin.Yaklaşık 40 gün sonra zeytinleri tekrardan yıkayın ve güneşte su kalmayacak şekilde iyice kurutun. İsterseniz yerken zeytinyağı ilave edebilirsiniz.Afiyet olsun.

                                       

1 yorum:

Çok teşekkür ederim yazı için ayrıca sitemede beklerim http://islamguzelahlaktir.blogspot.com/

Yorum Gönder

Paylaş

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More