Arkadaşlar, Youtube Kanalıma Abone Olmayı Unutmayın.
Kemik suyunu
duyduğunuzda bunun ne faydası olur demeyin.Bu konuyu sizler için araştırıp
derledik.Kemik sularını taze hazırlarsanız kemiğin içindeki ilik ve kıkırdak
dokusundan gelen besleyici öğeler ile bu su zenginleşiyor. Kemikteki
minerallerde suya geçiyor. Eğer kemiği kaynatırken biraz sirke koyarsanız kalsiyum
etkisi yapar. Et ve tavuk
kemiklerinin içerisinde iki tür ilik vardır.Biri kırmızı ilik diğeri sarı iliktir.
Kırmızı Kemik İliği:
Besleyici
özelliği yüksek, alyuvarların ve akyuvarların kök hücrelerinin oluşturduğu
proteince zengin bölümlerdir. Kırmızı ilikli kemik alırken,düz yüzeyli kaburga
kemiği, göğüs kemiği, kürek kemiği, kalça kemiği veya omurga parçalarını seçiniz.
Tavuk kemikleri kırmızı ilik bakımından oldukça zengindir.Tavuğu pişirdiğinizde
su soğuyup donduğunda oluşan jölemsi madde bu kırmızı ilikten suya geçen besindeki
jelatinin bir göstergesidir.
Sarı Kemik İliği:
Kemik
yaşlandıkça kırmızı kemik iliğinin yağ deposu sarı iliğe dönüşür.Yani sarı
yağlı ilik olur.Uzun kemiklerde yaygın olarak bulunur.Lokanta ve restoran
menülerinde bulunan, gurmelerin tariflerinde yer alanlar ilikler çoğu zaman
sarı ilikli kemiklerdir.
Et Suyu İle
Kemik Suyunun Farkı Var mı?
Et suyu sadece etlerin kaynaması
sonucu oluşan sudır.Kemik suları ise kaynama sonucu kemikteki iliğin suya
akması sonucu oluşan sudur.Kemik suyu et suyuna göre daha faydalıdır.
Kemik
İliğinin İçeriğinde Ne Var? Kemik suyunu donuşturup
jöleleştiren jelatin yaklaşık %15 oranında protein içerir. Bu ilikteki
proteinler; midedeki gastrik salgılarını arttırır, karaciğerin işlevini düzgün
yapması için gereklidir, dokuların onarımında önemli rol oynar, faydalı bakterilerin
sindirim sistemi içerisinde tutunması için yardımcı olur.
Kemik İliği Suyu (Kemik
Suyu Bulyon) Nasıl Hazırlanır? Malzemelerimiz : 1 adet dananın kaval
kemiği 1 adet orta boy havuç 1 adet kuru soğan 3 adet defne yaprağı
yada bir çay kaşığı kekik 1 tatlı kaşığı karabiber Hazırlanışı : Tenceremizin içine
ikiye ayrılmış veya birkaç parçaya ayrılmış kaval kemiğini yatırıyoruz. Bütün
koyarsanız içerisindeki mineraller tam olarak suya geçmeyebilir. Su ilave edip
kaynamaya bırakıyoruz.İlk kaynamada çıkan siyahımsı suyu döküp tekrar üzerine
temiz su ilave edip bir daha kaynatıyoruz.İkinci kaynama esnasında irili ufaklı
doğranmış havuç,soğan,defne yaprakları ve karabiberi tencereye atıyoruz. Defne
yaprağı bulamayanlar kekik atabilir.Kaynama yine devam ediyor.Hepsi beraber
tencerenin içinde yaklaşık 3 saat kaynıyor.(Doktorların tavsiye ettiği saat yaklaşık
8 saat gibi uzun bir süreymiş.Bu doktorlar bizi iflas ettirir.)Kaynama boyunca
kemik iliği akıp suya karışıyor.Kaynama bittikten sonra tüpü kapatıp kemik
suyumuzu soğutuyoruz. Soğuyan suyu süzgüden geçirip tam donuşmadan plastik
bardak yada kaplara birer yemeklik şeklinde paylaştırıp buzluğa koyabilirsiniz.Kağıt
bardak yada cam bardaklarda kullanabilirsiniz.Bardakların üstünü streç filmle
kapatabilirsiniz.İstediğiniz zaman buzluktan çıkarıp küçük çocuklarınız için
kaynatıp içine ekmek doğrayıp yedirin,isterseniz yemeklere katıp afiyetle
yiyebilirsiniz.
Not: Tavsiyemiz
çok miktarda kemik suyu bulyon hazırlamayın.Taze taze yiyeceğiniz kadar yapın
çabuk tüketin.Çünkü belirli bir zaman sonra bu kemik suları bozulup bakteri
üretir.
Buzluktan
çıkardığınız kemik suyunu eridikten sonra tekrar dolaba veya dondurucuya
koymayın bozulur ve koku yapar.
Hazır bulyonlar
yerine kendi yaptığınız kemik suyunu kullanmanızı tavsiye ediyoruz.
Doktorlar adamı iflas ettirmez çünkü doğrusu ksık ateşte uzun kaynaması, iliğin suya tam geçebilmesi için uzun süre kaynaması gerekiyor, az kaynamış kemik suyu çok yararlı olmayacaktır. Saygılar, sevgiler.
7 yorum:
Allah razı olsun sizden.Verdiğiniz bilgiler çok aydınlatıcı.Bundan sonra sizi sürekli takip edeceğim.
Doktorlar adamı iflas ettirmez çünkü doğrusu ksık ateşte uzun kaynaması, iliğin suya tam geçebilmesi için uzun süre kaynaması gerekiyor, az kaynamış kemik suyu çok yararlı olmayacaktır. Saygılar, sevgiler.
iyiymişmişmiş
ò2i2-
anlamadııjmm
cok hoxxswtihrr
teşekkür ederim
Çok yararı bir paylaşm teşekkürler
Yorum Gönder