Kemik Suyunun Faydaları Nelerdir?

Arkadaşlar, Youtube Kanalıma Abone Olmayı Unutmayın.



kemik suyunun faydaları


Kemik suyunu duyduğunuzda bunun ne faydası olur demeyin.Bu konuyu sizler için araştırıp derledik.Kemik sularını taze hazırlarsanız kemiğin içindeki ilik ve kıkırdak dokusundan gelen besleyici öğeler ile bu su zenginleşiyor. Kemikteki minerallerde suya geçiyor. Eğer kemiği kaynatırken biraz sirke koyarsanız kalsiyum etkisi yapar.
Et ve tavuk kemiklerinin içerisinde iki tür ilik vardır.Biri kırmızı ilik diğeri sarı iliktir.

Kırmızı Kemik İliği:
Besleyici özelliği yüksek, alyuvarların ve akyuvarların kök hücrelerinin oluşturduğu proteince zengin bölümlerdir. Kırmızı ilikli kemik alırken,düz yüzeyli kaburga kemiği, göğüs kemiği, kürek kemiği, kalça kemiği veya omurga parçalarını seçiniz. Tavuk kemikleri kırmızı ilik bakımından oldukça zengindir.Tavuğu pişirdiğinizde su soğuyup donduğunda oluşan jölemsi madde bu kırmızı ilikten suya geçen besindeki jelatinin bir göstergesidir.

Sarı Kemik İliği:
Kemik yaşlandıkça kırmızı kemik iliğinin yağ deposu sarı iliğe dönüşür.Yani sarı yağlı ilik olur.Uzun kemiklerde yaygın olarak bulunur.Lokanta ve restoran menülerinde bulunan, gurmelerin tariflerinde yer alanlar ilikler çoğu zaman sarı ilikli kemiklerdir.

Et Suyu İle Kemik Suyunun Farkı Var mı?
Et suyu sadece etlerin kaynaması sonucu oluşan sudır.Kemik suları ise kaynama sonucu kemikteki iliğin suya akması sonucu oluşan sudur.Kemik suyu et suyuna göre daha faydalıdır.

Kemik İliğinin İçeriğinde Ne Var?
Kemik suyunu donuşturup jöleleştiren jelatin yaklaşık %15 oranında protein içerir. Bu ilikteki proteinler; midedeki gastrik salgılarını arttırır, karaciğerin işlevini düzgün yapması için gereklidir, dokuların onarımında önemli rol oynar, faydalı bakterilerin sindirim sistemi içerisinde tutunması için yardımcı olur.

Kemik İliği Suyu (Kemik Suyu Bulyon) Nasıl Hazırlanır?
Malzemelerimiz :
1 adet dananın kaval kemiği
1 adet orta boy havuç
1 adet kuru soğan
3 adet defne yaprağı yada bir çay kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı karabiber
Hazırlanışı :
Tenceremizin içine ikiye ayrılmış veya birkaç parçaya ayrılmış kaval kemiğini yatırıyoruz. Bütün koyarsanız içerisindeki mineraller tam olarak suya geçmeyebilir. Su ilave edip kaynamaya bırakıyoruz.İlk kaynamada çıkan siyahımsı suyu döküp tekrar üzerine temiz su ilave edip bir daha kaynatıyoruz.İkinci kaynama esnasında irili ufaklı doğranmış havuç,soğan,defne yaprakları ve karabiberi tencereye atıyoruz. Defne yaprağı bulamayanlar kekik atabilir.Kaynama yine devam ediyor.Hepsi beraber tencerenin içinde yaklaşık 3 saat kaynıyor.(Doktorların tavsiye ettiği saat yaklaşık 8 saat gibi uzun bir süreymiş.Bu doktorlar bizi iflas ettirir.)Kaynama boyunca kemik iliği akıp suya karışıyor.Kaynama bittikten sonra tüpü kapatıp kemik suyumuzu soğutuyoruz. Soğuyan suyu süzgüden geçirip tam donuşmadan plastik bardak yada kaplara birer yemeklik şeklinde paylaştırıp buzluğa koyabilirsiniz.Kağıt bardak yada cam bardaklarda kullanabilirsiniz.Bardakların üstünü streç filmle kapatabilirsiniz.İstediğiniz zaman buzluktan çıkarıp küçük çocuklarınız için kaynatıp içine ekmek doğrayıp yedirin,isterseniz yemeklere katıp afiyetle yiyebilirsiniz.

Not: Tavsiyemiz çok miktarda kemik suyu bulyon hazırlamayın.Taze taze yiyeceğiniz kadar yapın çabuk tüketin.Çünkü belirli bir zaman sonra bu kemik suları bozulup bakteri üretir.
Buzluktan çıkardığınız kemik suyunu eridikten sonra tekrar dolaba veya dondurucuya koymayın bozulur ve koku yapar.

Hazır bulyonlar yerine kendi yaptığınız kemik suyunu kullanmanızı tavsiye ediyoruz.



7 yorum:

Allah razı olsun sizden.Verdiğiniz bilgiler çok aydınlatıcı.Bundan sonra sizi sürekli takip edeceğim.

Doktorlar adamı iflas ettirmez çünkü doğrusu ksık ateşte uzun kaynaması, iliğin suya tam geçebilmesi için uzun süre kaynaması gerekiyor, az kaynamış kemik suyu çok yararlı olmayacaktır. Saygılar, sevgiler.

ò2i2-
anlamadııjmm

Çok yararı bir paylaşm teşekkürler

Yorum Gönder

Paylaş

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More